Ondernemersklas

Ben jij een echte regelaar? Zou jij later je eigen winkel willen hebben? In de Ondernemersklas werk je aan ‘jouw eigen onderneming’. Je leert veel over verkoop, reclame en etaleren.

Wat leer je in de Ondernemersklas?
In de ondernemersklas ben je bezig met heel veel verschillende dingen, want je moet je alle dingen eigen maken die je nodig hebt om in een winkel te kunnen werken. Zo leer je bijvoorbeeld over hoe je klanten moet aanspreken; dit leer je in rollenspellen. Ook leer je de kass
a te gebruiken en om te gaan met geld. Hierbij moet je natuurlijk goed kunnen hoofdrekenen. Naast het kassawerk gaat het ook over andere geldzaken, zoals BTW en kortingpercentages berekenen.
De Ondernemersklas is ook een hele creatieve Vakwerkklas. Zo mag je etalages inrichten en logo’s ontwerpen. Je mag minipoppen aankleden, maar ook grote torso’s. Je houdt je ook bezig met mooie lettertypes ontwerpen, die je dan gebruikt op reclameborden of prijskaartjes.

Naar buiten!
Bij de Ondernemersklas moet je soms ook naar buiten om daar opdrachten te doen. Je gaat dan kijken naar etalages en die bijvoorbeeld natekenen of je gaat naar supermarkten om prijzen te vergelijken.

Hoe ziet het lokaal er eigenlijk uit?
Het lokaal is een groot en ruim lokaal met zitjes, hoekjes en gewone schooltafels. Je vindt er ook etalages, winkelrekken met producten, een balie en een echte kassa. Tijdens de vakwerkklas werk je aan verschillende opdrachten; deze doe je alleen, samen of in een groepje. Je rouleert langs verschillende opdrachten, zodat je goed kennismaakt met het vak.

Waarom moet ik voor de Ondernemersklas kiezen?
Leerlingen die voor de Ondernemersklas kiezen, zijn leerlingen die creatief zijn, die het fijn vinden om met klanten om te gaan en die een beetje rekenwerk niet erg vinden! Leerlingen uit de Ondernemersklas willen later wellicht in een winkel werken of zelf een eigen onderneming starten. Het zijn zeker leerlingen die niet afwachten, maar initiatief nemen en van zich durven laten horen.

Wat leer je in de bovenbouw nog meer?
Als je de Ondernemersklas leuk vindt, dan kun je in de bovenbouw kiezen voor de sector Economie, en dan voor de afdeling Handel & Administratie. Deze richting sluit goed aan bij de Ondernemersklas.
In klas 3 en 4 wordt het uiteraard steeds moeilijker en complexer. Je leert onder andere over boekhouden, automatisering (werken met het Office pakket), verkoop- en inkoopprocessen, presentatie, promotie en bedrijfseconomisch rekenen.Ook leer je vaardigheden, zoals: sociale-, communicatieve-, representatieve- en commerciële vaardigheden.
In de bovenbouw doe je ook een praktijkexamen aan het einde van klas 4.